Lofoten

In de vroege namiddag wordt er aangemeerd in Stokmarknes. Het was hier dat de Original Coastal Express in 1893 werd opgericht door scheepvaartpionier Richard With. De Coastal Express werd al snel een reddingslijn voor de afgelegen kustgemeenschappen van Noorwegen...
Trondenes Chruch, het meest Noordelijke stenen kerk uit de middeleeuwen.

Zoals elke ochtend gaan wij ook vandaag om 07.00 ontbijten want dan is het meestal nog lekker rustig. Maar vanochtend staat er al een lange rij want veel mensen gaan met de excursie van 08.00 mee. Zo ook wij. Het is een busreis over de Vesterålen, een eilandengroep boven de Lofoten. We gaan in Harstad van boord, de boot vaart verder en wij stappen om 12.30 in Sortland weer op. 

De eerste stop is een schattig kerkje uit 1435. De officiële religie van Noorwegen is de Lutherse religie. De klokken luiden als we aankomen. De klokkentoren heeft ooit in een heel ver verleden op de kerk gestaan, maar staat nu in de begraafplaats die om de kerk heen ligt. Er wordt speciaal voor ons een korte oecumenische dienst gehouden en we zingen een lied samen (Karel is buiten foto’s maken). Gezegend gaan we verder naar het naastgelegen museum en viking boerderij. 

De zon schijnt en het is niet koud dus we genieten volop. Vanuit de bus is het uitzicht op de besneeuwde bergen en de fjorden spectaculair, we moeten een ferry halen dus veel tijd om te stoppen en foto’s te maken is er niet. Op de ferry staat de koffie inclusief lokale lekkernijen voor ons klaar. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten, maar eer iedereen uit de bus is zijn we 10 minuten verder. De chauffeurs (we zijn met 3 bussen) hebben het zo getimed dat wij over de brug rijden op het moment dat ons schip aan komt varen en onder de brug doorvaart. Voor op het dek en vanuit de bus zwaaien en toeteren we naar elkaar, hoe leuk is dat. 

Zodra wij allemaal weer aan boord zijn, gaan de trossen los. We varen nog steeds in de poolcirkel maar er is meer bewolking, hierdoor is het minder koud maar vooral ook minder kans op Noorderlicht. Daar heb je toch een heldere hemel voor nodig. Laat in de middag staat er nog een hoogtepunt op het programma: het Trollfjord. De ingang van dit fjord is 100m breed en het fjord is 2,5 km lang. Onze Hurtigruten boot zou er in kunnen varen en dan in het fjord kunnen draaien om er weer uit te varen. Dat deed de kapitein toch niet. Misschien omdat het al bijna donker is en er om 18.30 uur nog een excursie op het programma staat in Svolvær, we moeten dus door. 

Nog wat wetenswaardigheden: de wanden van het fjord zijn 1100 meter hoog met gletsjers op de toppen en heeft ook diverse (op dit moment bevroren) watervallen. Het was dringen op het achterdek om de foto’s te maken. Inmiddels is het best al weer koud buiten door de wind en straks wordt ook nog weer sneeuw verwacht. Brrr. Snel naar binnen voor een borrel bij het schrijven van de dagrapportage. 

Vanavond hebben we buffet in plaats van een 3-gangen uitgeserveerd diner. Vandaag dus 3x ‘all you can eat’ in plaats van 2x. Dat wordt echt afkicken thuis. 

Einde Bericht