Hammerfest & Tromsø

In Hammerfest herinnert de Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was daarbij de allereerste met het aanleggen van elektrische verlichting in de straten en de huizen...

Geen noorderlicht gisteravond, al zag het er rond 22:00 uur heel goed uit. En misschien was het er wel, maar we mochten het dek niet meer op van de kapitein. De Barentszee te wild en het dek te glad van het opspattende water. Dan maar proberen te slapen op een stuiterende boot. ‘s Ochtends aan het ontbijt was het een rustige bedoening en van een Zwitsers stel hoorden we dat het vanaf middernacht ‘rock and roll’ was. Niets van gemerkt. 

Na het ontbijt maken wij altijd een ochtendwandeling rondom het schip. Dat betekent dan wel dat de Noordpool uitrusting weer aan moet, want het is echt nog heel koud en het waait nog steeds hard. 

We varen dezelfde route nu terug dus het meeste hebben we al gezien. Geen excursie vandaag al hadden we in Hammerfest wel van boord kunnen gaan om een wandeling te maken naar de meridiaanboog die loopt van Hammerfest naar de Zwarte Zee. De meridiaansteen in Hammerfest is een van de 34 nog bestaande markeringen van dit project en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. 

Het leven op de boot begint te wennen, de hut is zo’n 13 vierkante meter met een goed bed, dito badkamer en zicht naar buiten. Er zijn 7 etages en volop plek om lekker warm naar buiten te kijken. De trip is all-inclusive, maar exclusief drank en gezien de Noorse prijzen wordt daar niet veel gebruik van gemaakt. Onze Belgische tafelgenoten houden het de hele reis bij water en warme chocolade melk (zijn het wel Belgen?). Ondanks dat het schip de afgelopen 3 dagen met windkracht 6 tot 8 op het water was, horen we geen verhalen van groen gele passagiers etc. Een prima bootje dus.

 Vannacht leggen we nog aan in Tromsø en Finnsnes. Morgen staat onze laatste excursie gepland: een busrit over de Vesterålen een eilandengroep boven de Lofoten. In Harstad stappen we in de bus en rijden naar Sortland waar de boot op ons wacht. Onderweg zien we als het goed is de boot varen. Die moet nog even langs Risøyhamn. Daarna cruisen we in drie dagen door naar Bergen. De kans om het Noorderlicht nog een keer te zien, neemt nu wel steeds verder af, maar we houden hoop.

Einde Bericht