Poolcirkel & Zeven Zusters

Vandaag kruisen we voor de tweede keer de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Nabij Brønnøysund spot je het uit sagen bekende rotseiland Torghatten, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont...

Zo zoetjes aan naderen we het einde van deze reis. We varen sinds vanochtend rond 08.30 uur weer onder de poolcirkel. Waar we de eerste week alleen maar strak blauwe luchten hadden, is er nu veel bewolking en hebben we ook behoorlijke sneeuwbuien gehad. We varen in de fjorden dus lekker rustig ondanks de straffe wind. 

‘s Ochtends na het ontbijt installeren we ons in de koffietent op dek 7 voor nog een lekker bakkie en als het ontbijt wat gezakt is delen we een kaneelbroodje. We gaan zo laat mogelijk lunchen want ons slot voor het diner is nog steeds 20.30 uur. Wel elke avond gezellig met onze Belgische tafelgenoten, soms verstaan we er niets van, maar na een beetje uitleg is alles duidelijk.

Rond 11.30 varen we langs de Noorse versie van de Erasmusbrug, de Helgelandbrug, die loopt van Sandnessjøen naar het vasteland van Noorwegen. De brug is bijna 1100 meter lang. Helaas gingen we hier niet onder door, maar vanaf een afstand best indrukwekkend.

Een van de hoogtepunten vandaag is de bergketen ‘de zeven zusters’ alleen was de eerste zus niet te zien, die hulde zich in nevelen. Er wordt op dek 7 een hele happening van gemaakt door de reisleiders. Een van de reisleiders vertelt het zogenaamde echte verhaal over deze zeven zusters. Het verhaal gaat dat een troll 7 dochters heeft die op een avond gingen dansen. De reisleider nodigt 7 vrouwen uit/wijst 7 vrouwen aan om midden in de groep te dansen. Hoe het verhaal verder verloopt weten we niet want wij geloven niet in sprookjes. 

Rond 15.00 komen we aan in Brønnøysund, waar we 2,5 uur blijven liggen. Veel mensen gaan van boord voor een wandeling en een concert in een kerk vlakbij. Wij besluiten aan boord te blijven. Echt lekker weer is het niet. We staan nog even voor op dek als het geschreeuw van meeuwen onze aandacht trekt. Die jagen een zeearend op en ze vliegen zo voor de camera langs. Wat zijn het toch schitterende roofvogels die zeearenden. 

Vanavond captain’s dinner, een 5-gangen menu. We kunnen niet anders zeggen dat het eten prima is, dus wij verwachten er vanavond ook weer veel van, maar daarover morgen meer.

Einde Bericht