Poolcirkel & Lofoten

Al vroeg in de ochtend is het zover; op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Stilletjes aan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning. Intussen liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter ons...
Denkbeeldige poolcirkel geïllustreerd door middel van een wereldbol
Denkbeeldige poolcirkel geïllustreerd door middel van een wereldbol

Ook vandaag weer vroeg op en na een uitgebreid, maar niet volledig genuttigd ontbijt gaan we naar buiten voor het adembenemende uitzicht. Even over half 8 passeren we de poolcirkel (ongeveer 66°34′ of 66,56° NB en ZB). Je kon een gokje wagen hoe laat precies het schip over deze lijn zou gaan. De winnaar werd gehuldigd door Neptunus. Ook kreeg iedereen een certificaat voor het passeren van de poolcirkel. Je weet nooit hoe of waar zo’n certificaat nog van pas komt. 

Vanaf gisterenavond en door de nacht heeft het schip 4 stops korte stops gemaakt bij Rørvik, Brønnøysund, Sandnessjøen en Nesna van elk maximaal 15 minuten. Toch een hele klus om dit schip te parkeren, maar wij hebben er niets van gemerkt.

Vanochtend bij aankomst in de haven van Ørnes passeren we een vissersboot met een hele groep meeuwen (whats new) maar turend door haar verrekijker spotte Hilde ook 3 zeearenden. Samen met de meeuwen hingen ze achter het vissersbootje. Hun buit werd op een steile helling onder de bomen opgepeuzeld.  

Rond 13.00 kwamen we aan in Bodø, hier bleven we wat langer liggen en je kon mee met een wandeling langs de kade. Dat hebben heel veel mensen gedaan, maar wij hebben heel relaxed geluncht en wat gelezen. Om 15.30 de trossen los en door naar het volgende stadje Stamsund. Onderweg naar Stamsund passeerden we de Landegode vuurtoren uit 1901 bij ondergaande zon. Dat is net mazzel hebben. Je hebt hier sowieso veel vuurtorens die op de rotsen staan in de gevaarlijke wateren langs de Noorse kust. Het zijn er tegenwoordig meer dan 60. 

Nu dat we steeds noordelijker varen is de kans op noorderlicht ook groter. We houden diverse apps in de gaten die de kans op het noorderlicht voorspellen. Volgens de reisleiding ziet het er allemaal heel gunstig uit voor ons. Dus vanavond na het diner kleden we ons warm aan en gaan naar buiten (fingers crossed). 

Einde Bericht