Ålesund & Mount Aksla

Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden varen we richting dé Art Nouveau stad van het noorden. Architecturale parels vind je vooral in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Ålesund is gebouwd op meerdere eilanden, het geheel ligt er postkaartwaardig bij, met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond...

Vandaag vroeg (06:30 uur) de wekker gezet, niet alleen om de ontbijt drukte voor te zijn, maar vooral om de zonsopgang (08:42 uur) te zien. Doordat de boot nog op open water voer, was de deining goed voelbaar en in de eetzaal ook zichtbaar. Met een vol bord lopen was geen optie. Direct na het ontbijt ging de winter outfit aan en de camera mee. 

Onze hut is op dek 5 en dat is ook het dek waar je rondom kunt lopen. Ideaal om de omgeving waarin we varen te ontdekken. Eenmaal buiten blijkt dat de temperatuur zo’n -5 graden is en de wind vanuit het Oosten aardig zijn best deed. Ofwel gevoelstemperatuur was best koud, maar de omgeving adembenemend mooi. Voor het mooie nog iets te donker, maar daar kwam langzaam verbetering in.

Voordat we aanleggen in Ålesund maakt de boot eerst een stop bij het plaatsje Torvik om 4 big bags zand op te halen en weer door. Als we door de fjorden varen laat ook de eerste zeearend zich zien, helaas lag de speciaal hiervoor meegenomen telelens nog binnen. Iets later dan het spoorboekje aan gaf zetten we voet aan wal bij de Hurtigruten Ålesund Terminal alwaar de bussen klaar staan en de vele excursies kunnen beginnen.

Wij stonden op de lijst voor een stadswandeling met een bezoekje aan Mount Aksla. De afgelopen twee dagen had het behoorlijk gesneeuwd en dat zorgde voor een winters uitzicht over de stad. Daarentegen was de stadswandeling iets minder. De binnenstad (1904) is ooit voor een groot deel afgebrand en staat nu bekend om zijn Art Nouveau architectuur. Er liepen 6 groepen door de stad, maar onze gids stond liever stil bij de diverse standbeelden van o.a. het haringvrouwtje en een 14-jarige visser. Gelukkig heeft Hilde haar sanitaire stop een vroegtijdig einde gemaakt aan onze stadswandeling. Rond 8 uur vanavond vertrekken we richting Koningsstad Trondheim…

Einde Bericht